Salgótarján és környéke a XIX. sz. végi és a XX. század eleji újságok tükrében

Olvasd le a képernyőn megjelenő QR-kódot, vagy kattints rá, hogy el tudd olvasni a Salgótarján és Vidéke 1908. július 22-én, a 7. szám 1. oldalán a Tarjáni állapotok címmel megjelenő cikket! Ha a cikket elolvastad, kattints a Tovább feliratú gombra!

Ugrás a cikkhez Tovább
X

Salgótarján 1908-ban még község volt. Mit olvasunk a cikkben: melyik Salgótarján község legmélyebb pontja?


Mi pompás a cikk írója szerint Salgótarján környékén?


Olvasd le a képernyőn megjelenő QR-kódot, vagy kattints rá, hogy el tudd olvasni a Salgótarján és Vidéke 1908. augusztus 5. 2. o. Miért vagyunk mi Balkán? című cikket! Ha a cikket elolvastad, kattints a Tovább feliratú gombra!

Ugrás a cikkhez Tovább
X

Melyek azok a jellemzők, amelyekkel a cikk írója bizonyítja Salgótarján fejlettségét? Válaszd ki a helyes választ!


Olvasd le a képernyőn megjelenő QR-kódot, vagy kattints rá, hogy el tudd olvasni a Munkás című újság 1945. október 13-ai számának 1. oldalán azt a cikket, amely az épülő vasútvonalról szól! Ha a cikket elolvastad, kattints a Tovább feliratú gombra!

Ugrás a cikkhez Tovább
X

1945-ben építettek egy Salgótarjánt is érintő vasútvonalat. Miről ad hírt az újság 1945. október 13-án? Keressétek meg a cikkben, hogy mettől meddig készült el a vasútvonal?


Olvasd le a képernyőn megjelenő QR-kódot, vagy kattints rá, hogy el tudd olvasni a Munkás 1945. október 20-i számának 1. oldalán megjelent Infláció című cikket! Ha a cikket elolvastad, kattints a Tovább feliratú gombra!

Ugrás a cikkhez Tovább
X

Válaszolj a cikk alapján! Mi volt a hivatalos pénznem 1945 októberében Magyarországon?


Olvasd le a képernyőn megjelenő QR-kódot, vagy kattints rá, hogy el tudd olvasni a Nógrádi Lapok 1873. január 2. 1. oldalán található Utaink című cikkét! Ha a cikket elolvastad, kattints a Tovább feliratú gombra!

Ugrás a cikkhez Tovább
X

Hogy nevezték a XIX. század végi magyar nyelvben a helyiérdekű, másodlagos utakat? Keresd meg a cikkben!


Keresd a választ a cikk szövegében! 1873-ban milyen hosszúságú megyei út volt Nógrád megyében?


Olvasd le a képernyőn megjelenő QR-kódot, vagy kattints rá, hogy el tudd olvasni a Munkás Szó 1946. január 12-i számában a 2. oldalon megjelent Hová tűnnek a nógrádi erdők? című cikket! Ha a cikket elolvastad, kattints a Tovább feliratú gombra!

Ugrás a cikkhez Tovább
X

Miért aggódik a cikk írója?


Olvasd le a képernyőn megjelenő QR-kódot, vagy kattints rá, hogy el tudd olvasni a Szécsényi Hírlap 1909. május 7. Természeti értékeink védelme című cikket! Ha a cikket elolvastad, kattints a Tovább feliratú gombra!

Ugrás a cikkhez Tovább
X

Mely történelmi személyekre utal a cikk írója a Szécsény város történetét is érintő cikkében?


Előző